Yalen murhamysteeri, Annie Le

Trutv:n crimelibrarystä:

Annie Le kihlattunsa kanssa

Annie Lellä oli kaikki, mitä saattoi toivoa. Hän oli fiksu, sievä ja viehättävä. Maahanmuuttajapariskunnan tytär oli lahjakkuudellaan ja kovalla työllään saavuttanut paikan arvostetussa lääketieteen oppilaitoksessa. Hän oli aikeissa mennä naimisiin miehen kanssa, jota kutsui parhaaksi ystäväkseen.

Syyskuun 8. -09, viisi päivää ennen sovittua hääpäivää, hän katosi.

Sinä päivänä kun hänen oli pitänyt mennä naimisiin, New Havenin poliisi löysi hänen ruumiinsa sieltä, missä hän teki tutkimustyötään, eli Yale eläinlaboratiosta – sullottuna sen seinien väliin.

Poliisit olivat jo kuulustelleet hänen kihlattuaan, Jonathan Widawskya, kuten myös professroia, koska hän oli yhtäkkiä peruuttanut oppitunnin sinä päivänä kuten Annie Le katosi. Mutta etsivät olivat tarkkailleet muuan teknikkoa, Raymond Clark III:a – itseasiassa viranomaiset saivat nopeasti kasattua riittävästi todistusaineistoa pidättääkseen hänet ja nostettua syytteen. Syyttäjät olivat varmoja, että todisteet riittäisivät Clarkin tuomitsemiseen.

Kysymys kuului: miksi Annie Le oli tapettu? Jotkut toimittajat spekuloivat, että hänellä ja Clarkilla olisi ollut sukupuolinen suhde. Poliisi ja uhrin ystävät eivät sitä uskoneet. Jotkut ehdottivat, että tappo olisi ollut Ivy Leaguen yliopiston opiskelijoiden ja duunareiden välisen tappelun huipentuma. Len ystävät epäilivät sitäkin: hän oli ollut lämmin, persoonallinen nuori neiti, joka oli tyynnyttänyt kaikki konfliktit ystävällisellä hymyllä.

Työkaverit sanoivat, että Clark oli ollut kontrollifriikki labralla, ja omannut erittäin lyhyen temperamentin: he uskoivat, että atleettinen, kuumapäinen kaveri oli voinut vahingoittaa ja piestä itseään puolet pienempää naista.

Yalen (mainittu oppilaitos) presidentti Richard Levin syyttää tragediasta “ihmissieun pimeää puolta”.

Annie Le

Annie Le syntyi San Josessa, Kaliforniassa -85 vietnamilaisille vanhemmilleen. Hänen tätinsä ja setänsä, Robert Linh Nguyen ja Ngoc-Tuyet Bui kasvattivat hänet pienessä kylässä Placervillessa Kaliforniassa – jonne on Sacramentosta matkaa sellaiset 45 minuuttia – puutarhan ja viinitilan keskellä Sierra Nevadalla. Kun Annie asusti Nguyenseillä, hänen vanhempansa erosivat. Hänet isänsä Hoang Le meni uusiin naimisiin. Äiti Vivian Van Le perusti ketjun kynsisalonkeja.

Le loisti akateemisesti, erityisesti matematiikassa ja luonnontieteissä. Hänen luokkatoverinsa Union Mine High Schoolissa, El Doradossa, äänestivät hänet “Uudeksi Einsteiniksi” ja hän valmistui priimuksena 2003. Jo silloin hän keskittyi lääketieteeseen ja käytti taitojaan muiden auttamiseen, ilmoittautuen vapaaehtoiseksi patologian labraan Placervillen Marshall lääketieteen keskukseen.

Raymond Clark

Hän pisti menemään 102 stipendihakemusta ja sai täyden stipendin Rochesterin yliopistoon New Yorkissa. Siellä hän opiskeli kehityksellista biologiaa – ja tapasi ja rakastui Jonathan Widawskyyn. Annie sai kesäksi työharjoittelupaikan National Institues of Healthsta, ja vapaa-ajallaan ehti työskennellä vapaaehtoisena leipäjonossa ja hän kävi usein kirkossa.

Hän kirjoittautui Yalen farmakologiaohjelmaan vuonna -07. Widawsky tähtäsi New Yorkiin päästäkseen opiskelemaan fysiikkaa Columbian yliopistoon. He tekivät säännöllisesti puolentoistatunnin matkoja kahden kampuksen välillä tavatakseen toisiaan, ja pian he kihlautuivat.

Le olisi ansainnut tohtorin arvon -03. Hänen tiedekunta neuvonantaja Anton Bennettin mukaan hän oli opiskelemassa kuinka rasvahapot reguloivat entsyymeihin liittyen aineenvaihdunnallisten sairauksen ennaltaehkäisemiseen sekä maksasyövän hoitoa, diabetesta sekä lihassairauksia.

Ironista kyllä, hän varasti itseltään opiskeluaikaa kirjoittaakseen artikkelin kampusturvallisuudesta, kehottaen ikätovereitaan olemaan varovaisia ja pitämään mielessä, että Yale sijaitsi väkivaltaisella (rough), urbaanilla alueella. Hän oli ahkera käyttämään koulunsa turvallisuussaattuetta päästäkseen autolleen iltaisin.

Mutta hän ei ollut pelkkää vakavuutta. Häntä kiinnosti muoti – Chanelin huippumuodista kahden dollarin t-paitoihin. Hänen ystävänsä kutsuivat häntä hauskaksi ja nopeatempoiseksi, aina valmiina vitsailuun. Tällä sirolla, näennäisen vakavalla tytöllä oli julma puolensa: kun hänen akateeminen ja kouluajan ulkopuolinen ahkeruutensa ei vienyt häntä siihen kouluun, johon hän eniten halusi, hän lähetti koulun dekaanille kuvan perästään.

Akateemisesti ja persoonallisesti hän oli erikoislaatuinen nuori neito.
Ja hänen elämänsä päättyi lyhyen.

Valvontakamerakuva Anniesta tulossa labraan

Kuten tavallista, Le oli Sterling Hall-toimistossaan varhain aamulla, syyskuun 8. -09, tiistaina. Hän jätti käsilaukkunsa, rahapussinsa ja matkapuhelimensa toimistoonsa ja asteli korttelin tai pari osoitteeseen 10 Amistad Street tarkistaakseen hiiret, joita käytti entsyymitutkimuksessaan. Elektroninen avain rekisteröi, että klo 10:00 hän astui sisään Amistad Streetin labraan – ja valvontakuvamateriaali näyttää hänen pitäneen silloin ruskeaa hametta ja vihreää t-paitaa. Avaimesta ei selviä, eikä kameroista näy, että hän olisi poistunut rakennuksesta.

Hänen viisi huonekaveriaan odottivat häntä kotiin sinä iltana, eikä Le ollut niitä ihmisiä, jotka myöhästelivät tai peruivat suunnitelmia. Hän ei vastannut matkapuhelimeensa. Ilta 9:ltä huonetoverit olivat siinä määrin huolestuneita, että soittivat poliisille.

Hänen ystävänsä ja perheensä – ja jopa hänet tavannut henkilökunta Nort Ritz Clubilta, Syossetista, Long Islandilta eli paikasta, jossa hänen piti mennä naimisiin järvenpuoleisessa huvimajassa – olivat varmoja, että hän oli aivan rakastunut sekä valmistautunut häihin, häämatkalleen Kreikkaan plus viettämään elämänsä Widawskyn kanssa.

Poliisin kalloon ei mahtunut, miten Le olisi voinut poistua rakennuksesta ilman että se olisi jäänyt kameraan tai avaimen rekisteriin. Niinpä poliisit lähtivät etsimään Hartfordin kaatopaikalle, jonne Yalen roskat viedään – eivätkä etsinnät tuottaneet tulosta. He toivat laboratorioon verta imppaavia (blood-sniffing) koiria sen varalta, että hänen ruumiinsa olisi yhä siellä – mutta koiria näytti hämäävän tutkimuseläinten haju.

Tutkijat kyselivät eräältä professorilta mitä oli tapahtunut sinä päivänä, kun Le katosi.
Ensimmäiset epäilyt kohdistuivat hänen kihlattuunsa, mutta tuo ei tuntunut kovin todennäköiseltä syylliseltä. Oli luultavampaa, että se oli sattumanvarainen hyökkääjä, joka oli kyennyt hortoilemaan labraan, jossa Le teki eläintutkimustaan, ja päässyt avainkortillaan sisään vartijoista huolimatta. Poliisi päätti ensitöiksi siivilöidä Yalen oppilaitoksen väen.

Lauantaina poliisi löysi veriset vaatteet piilotettuna sisäkaton tiilien sisään. Ne eivät olleet vihreä t-paita ja ruskea hame, joita Le oli pitänyt rakennukseen tullessaan. Rakennuksen piirrustukset kädessään tutkijat jatkoivat etsintöjä.

Sunnuntaina syyskuun 13., sinä päivänä kun Len ja Widawskyn piti mennä naimisiin, saksanpaimenkoira Max vainusi Len hajun. Max ja hänen kouluttajansa (handler) löysivät Len ruumiin joltain kanavalta/putkelta (utility conduit) laboratorion pohjakerroksien seinien välistä. Connecticutin osavaltion lääketieen tutkija tuli siihen tulokseen, että Len kohtaloksi oli koitunut tukehtumiskuolema. Kaula oli ollut puristuksissa. Hänet oli kuristettu.

Poliiseilla oli jo seuraava epäilty.

aymond Clark III

Raymond Clark kasvoi Brandfordissa, Connecticutissa työväenluokkaisessa kulmakunnassa lähellä Eclin/Dana tehdasta. Hänen isänsä on vetäytynyt eläkkeelle ja äiti työskentelee Walmart-kauppaketjussa.

Clark ei ollut niin loistava oppilas kuin Annie Le, mutta hän oli honors programissa Branfordin High Schoolissa, jossa opiskeli jonkin aikaa. 2. vuonaan ja juniorina (as a sophomore and junior) hän kävi Lyman Hall High Schoolia lähellä Wallingfordia. Hän liittyi Branfordin lukion Interact Clubiin (lukioversio Rotary-clubista) ja Asian Awareness Clubiin (Aasiatieto-klubiin). Hän oli syöttäjä baseball-joukkueessa ja pelasi amerikkalaista jalkapalloa pelinrakentajana.

Hänen lukioaikainen tyttöystävänsä, Jessica Del Rocco, on raportoinut Clarkin olleen kontrolloiva ja jopa väkivaltainen. Hän sanoo miehen yrittäneen sanella, keiden kanssa hän saisi hengata, miten hän saisi pukeutua ja miten hänen pitäisi käyttäytyä. Hän sanoo, että Clark raiskasi hänet, mutta syytteitä ei koskaan nostettu. Kun hän lopetti suhteen, poliisin piti sotkeutua juttuun. Hänet saatettiin autolleen joka päivä koulun jälkeen kunnes hän alkoi tapailla jotakuta toista.

Kuusi kuukautta sen jälkeen kun Clark oli valmistunut lukiosta, hän sai siskonsa avulla työpaikan, jossa sisko itse sekä tämän aviomies työskentelivät: Yale Amistad Street Laboratorio. Clark oli onnekas päästessään sinne suhteilla, sillä työpaikat Yalella olivat todella himoittuja. Myös Clark himoitsi tuota työpaikkaa niin paljon, että hakemukseen väitti omistavansa farmin, jossa hänen ensisijainen tehtävänsä oli ollut hoitaa eläimiä.

techs get blamed and they can face disciplinary action.
Hän otti työnsä pesijänä (a washer) vakavasti, ja hänet ylennettiin laboratorioteknikoksi. Se oli hyvää, mutta stressaavaa työtä. Laboratorioteknikot ovat vastuussa eläimistä (Clarkin tapauksessa hiiristä) ja lisäksi heidän tulee valvoa, että tutkijat pitävät hyvää huolta niistä. Jos mikään Yalen labrojen eläimissä menee pieleen, labrateknikot saavat kaikki syyt niskoilleen ja he voivat joutua kurinpidollisiin toimiin.

Clarkia oltaisiin voitu syyttää murhasta.

Yalen lääketieteellisen oppilaitoksen laboratorioteknikot puhdistavat hiirien häkit ja ruokkivat otukset. He pitävät huolen, että eläimet ovat puhtaita, eivätkä sairaita tai kuivuneita ja he päästävät ne kärsimyksistään, kun se on aiheellista. Lisäksi heidät laitetaan varmistamaan, että professorit ja opiskelijat noudattavat labran sääntöjä. Heidän pitää nuhdella tutkijoita, jotka unohtavat laittaa työkaavun tullessaan labraan, tai jotka tökkivät eläimiä turhaan ottaessaan DNA:ta.

Akateemikot, jotka työskentelevät maineikkaissa tutkimusprojekteissa ja työläiset, jotka siivovavat heidän jälkiään, kokevat usein olevansa aivan eri maailmoista. New Havenin lehdistö ja kansalaiset ovat sanoneet, että Yalen labrateknikot ja tutkijat eivät ole kovinkaan ystävällisiä toisiaan kohtaan. Murhaa edeltävinä päivinä, muuan lähde pilkallisesti viittasi Clarkin olevan “enemmän tai vähemmän talonmies.”
Muuan tutkija julisti koppavasti, että tukijat ja eläimistä huolta pitävät ovat selvästi erkaannutettava ja erotettava opiskelijoihin ja talonmiehiin. Eräs toinen tutkija leuhki sillä, että hädin tuskin sanoi “terve” labrateknikoille.
Hän stressasi siitä, että Clarkilla oli “matalapalkkainen ja kykyjä vaatimaton työ”, joka ei edes ollut “oikeassa labrassa, vaan vain eläinhuoneessa”.

Labroratorioteknikoille on tavallista hiukan ojentaa tutkijoita: se on heidän työtään. Mutta jotkut tutkijat tuumivat Clarkin olevan ylimielinen pomottelija ja liian järkähtämätön vahtiessaan, ettei labran sääntöjä rikottu. He kutsuivat häntä “kontrollifriikiksi” ja ivasivat tanakkaa, tatuoitua lukion käynyttä pojua, jonka ainoa tehtävä elämässä oli määräillä heitä, kun he tekivät arvokasta, työtään. Tiiminjohtaja reportoi Clarkin valvojalle, että tämä oli töykeä.

Clarkilla näytti olleen draamantäytteinen suhde sekä tyttöystäväänsä Jennifer Hromadkaan, että toisiin labratyöläisiin. Murhan aikaan hiljattain kihlautuneet Hromadka ja Clark asustivat Wharfside Commonsin asunnoilla Middletownissa, Connecticutissa, noin 30 mailin päässä Yalesta, jossa he kumpikin työskentelivät. Vuonna 2008 Hromadka postasi blogiinsa pitkän puolustuspuheen poikaystävästään, kiistäen väitteet, joiden mukaan Clark pettäisi häntä muiden labratyöläisten kanssa. Hän käytti tätä julkista foorumia kertoakseen poikaystäväns olevan sinisilmäinen, halventavien puheiden uhri, joka oli hänelle se Oikea.

Clark ja Jennifer

Annie Le ei kertonut ystävilleen minkäännäköisistä ihmissuhdeongelmista labralla. Viranomaiset sanovat heittäneensä romukoppaan mahdollisuuden, että hänellä ja Clarkilla olisi ollut seksuaalinen suhde tai että Clark olisi väijynyt tätä.
He tiesivät kyllä Clarkin olevan vihainen Lelle siitä, ettei tämä pitänyt riittävän hyvää huolta hiirien häkeistä. Hän oli kirjoittanut aiheesta valitussähköpostinkin Lelle. Len sähköposteista selviää, että hän onnistui hoitamaan tuon kiistan nätisti ja siloisesti. Mutta rikostutkijat arvelivat jonkin silti menneen pieleen Len ja Clarkin välillä syyskuun 8.

Annie Le

Syyttäjät uskoivat Clarkin – joka oli 5 jalkaa ja 9 inchiä korkea ja 190 paunaa painavaa (noin 175 cm ja 86.4 kiloa) – hyökänneen Len – joka oli 4 jalkaa ja 11 inchiä ja 90 paunaa painava (noin 152 cm ja 40 kiloa) – kimppuun ja tappaneen tämän todennäköisesti hiirien huolessapidosta aiheutuneen riidan päätteeksi. He uskoivat Clarkin ensin lyöneen ja sitten kuristaneen nuoren naisen.

Elektronisen avaimen rekisteri todistaa Clarkin olleen viimeinen henkilö, jolla oli lupa tulla laboratorioon Len kanssa.

Tuo rekisteri antaa viittauksia myös siihen, että hän vietti huoneessa melkein tunnin sen jälkeen, kun Le oli (arvioiden mukaan) kuollut ja sitten hän siirtyi vikkelästi huoneesta toiseen, myös sellaisiin huoneisiin, joihin hänellä ei tavallisesti olisi asiaa. Hän on ehkä yrittänyt hahmotella mielessään, mitä tekisi Len ruumiille tai varmistaa, ettei kukaan kuullut heidän tappeluaan. Lopulta hän oli päättänyt piilottaa ruumiin laboratorion lattian alle. Valvontakamera näyttää hänen poistuneen huoneesta sen jälkeen kun palohälytin meni pois päältä. Rikostutkijat ovat spekuloineet Clarkin itse ehkä kytkeneen palohälyttimen virran pois varmistaakseen viedäkseen pois huomion Len katoamisesta.

Clark halusi aina välttämättä tehdä allekirjoituksensa uniikilla, vihreällä kynällä ja hän vahingossa, huomaamattaan tiputti tuon kynän tapellessaan Len kanssa. Hän palasi myöhemmin hakemaan kynää kera langan, ongenkoukun ja purkan, mutta turvallisuuspalvelu oli sulkenut rakennuksen ja kynä jäi sinne – kunnes viranomaiset löysivät sen. He osasivat yhdistää sen Clarkin allekirjoitukseen lokikirjassa.

Annie Len katoamista seuraavina päivinä poliisit ja tuttavat huomasivat Clarkilla olevan mustelmia ja viiltohaavoja käsivarsissaan, rintakehässä, korvassa ja silmän alla.

Esitutkinnassa Clark kielsi tavanneensa Leta murhapäivänä. Koppalakit uskoivat hänen valehtelevan – ja yllättyivät, että hän sepitti asiasta, jonka oikea laita oli niin helposti selvitettävissä. He laittoivat hänet valheenpaljastustestiin. Valheenpaljastinkoneen vastaus lähti pois diagrammilta (The polygraph response went off the charts) kun he kysyivät, tiesikö hän missä Le oli. Nokkelasti Clark pyysi sitten päästä puhumaan lakimiehelleen ja näin siis vältti valheenpaljastustestin.

Sunnuntaina, jona Len olisi pitänyt mennä naimisiin, minkä sijasta löytyi hänen kuollut ruumiinsa, Clark oli pelaamassa baseballia. Hänen äitinsä ja tyttöystävänsä ryhmä New Havenin salaisia poliiseja seurasivat häntä avokatsomosta. Hän näytti rennolta ja rentoutuneelta, joskin hiljaiselta. Etsivät onnittelivat häntä myöhemmin hyvästä pelistä.

Pelin jälkeen hän kävi tapaamassa sukulaisiaan. Sitten hän ajoi tunnin koilliseen, Harvest Fairiin, jonka Lions Club järjestää joka syksy Hebronissa, Connecticutissa. Etsivät seurasivat häntä diskreetisti.

Seuraavana päivänä etsivät aloittivat avoimesti varjostamaan Clarkia ja yrittivät saada hänet puhumaan – minkä hän oli välttänyt FBI:n kuulusteluissa.

Tiistaina, syyskuun 15. rikostutkijat saivat DNA-näytteitä Clarkilta. Viranomaiset päästivät Clarkin menemään kun DNA tulokset olivat vielä ratkaisematta, mutta nyt sekä rikostutkijat että lehdistö varjosti häntä. Häiriköt huutelivat hänelle pidätystä edeltävänä yönä.

Uutiset murhasta näyttivät yllättävän hänen baseballkaverinsa kun reportterit hiillostivat heitä päivän pelistä. Clark oli uusi heidän joukkuessaan Wild Hogsissa, mutta hän oli pelannut toisessa joukkueessa edellisenä vuonna, toiseen samaan pelitiimiin kuuluvan pojun kanssa. Kun Clarkin vanha joukkue ei voinut koota yhteen riittävästi pelaajia päästäkseen seuraavalle kaudelle, Wild Hogs otti oikein mielellään lahjakkaan Clarkin. Baseball-toverit tiesivät hänen olevan temperamenttinen – edellisellä kaudella joidenkin oli pitänyt mennä väliin kun hän oli menettänyt hermonsa erotuomariin ja erottaa hänet tästä erottaa tuomarin kimpusta, ei joukkueesta – mutta he ajattelivat hänen olevan hyvä pelaaja ja luotettava jätkä.

Rikostutkijoille selvisi pian, että Clarkin DNA sopi Len vaatteista ja ruumiista löytyneeseen materiaaliin. Len verta oli saappaissa, joissa oli Clarkin nimi, ja tutkijat löysivät Len hiuksia Clarkin vaatteista. Torstaina, syyskuun 17., Clark pidätettiin Super 8 motellissa Cromwellissä Connecticutissa ja sai syytteet murhasta. Poliisi hinasi itselleen hänen autonsa ja hänen isänsä Ford Taurus-auton, jolla he uskoivat Clarkin ajelleen. Syytetyn eläkkeellä oleva isukki asusti noin puolen mailin päässä. Clark oli majaillut hänen luonaan, ilmeisesti päästäkseen pois murhan vuoksi häneen kohdistuneelta huomiolta.

Raymond Clark is being held on $3 million bail at South Suffield’s maximum-security MacDougall-Walker Correctional Institution. He’s expected to plead not guilty at his hearing, which has been postponed until October 20.
Raymond Clarkia pidetään 3 miljoonan dollarin takuita vastaan South Suffieldin huipputurvallisessa MacDougall-Walker vankilassa. Hänen ei otaksuta tunnustavan syyllisyyttään oikeudenkäynnissään, joka on lykätty lokakuun 20. päivälle. (He’s expected to plead not guilty at his hearing, which has been postponed until October 20.)

Clarkin asianajajat ovat tehneet muutoksenhaun pitääkseen etsintämääräyksen valaehtoisen todistuksen sinetöitynä koska he pelkäävät että tieto näistä dokumenteista tulisi vaikuttamaan lautamiehiin. (Clark’s lawyers have petitioned to keep the search warrant affidavits sealed, as they fear the information in these documents will bias potential jurors.) Hänen julkinen puolustusasianajajansa Thomas Ullmann on jo murehtinut tietovuotojen olevan haitallisia puolustukselle.

22. syyskuuta 400 ihmistä kokoontui Annie Len kihlatun synagogaan, Temple Beth El in Hunningtoniin, Long Islandilla, muistelemaan Letä. Hänen sulhasensa piti hääsormustaan. 26. syyskuuta toiset 500 ystävää ja sukulaista kävivät viettämässä hänen hautajaisiaan Pyhän kolminaisuuden katolisessa kirkossa El Doradossa, Hillsissä, Kaliforniassa. Yalen yliopiston väki piti muistojuhlan lokakuun 12. päivä.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s